Naše ordinační hodiny

Pondělí 8.00 - 13.00
Plumlov
 
Úterý 8:00 - 12:00
DD Nerudova, Prostějov
13:30-14:30
pro objednané
14:30-18:00
Plumlov
Středa

8:00 - 11:00
Plumlov

11:30 - 14:30
Lešany

Čtvrtek

8:00 - 12:00
Plumlov

13:00 - 16:30
DD Nerudova, Prostějov
Pátek

8:00 - 12:00
Plumlov

 

Možnost objednání na určitou hodinu v úterý a pátek během ordinačních hodin.


Odběry krve provádíme i pro odboné lékaře (nutná žádanka), odvoz  krevních vzotků zajišťuje Nemocnice Prostějov ve dnech pondělí, středa, čtvrtek. Pokud pacient  požaduje odběr v jiný den, musí ho do laboratoře dopravit sám. Po domluvě  lze provést odběr krve i v domácím prostředí.

Kontakty a mapa Ordinace

Dukelská 548
798 03 Plumlov
Tel.: +420 582 393 116
Mobil: +420 727 952 064

Zvětšit mapu

Bezlepková dieta může osobám bez celiakie více uškodit než prospět

Bezlepková dieta může osobám bez celiakie více uškodit než prospět

Pacientů s celiakální sprue celosvětově přibývá. Prodej bezlepkových potravinářských výrobků však narůstá mnohem rychleji. Průzkum provedený u 1500 Američanů ukázal důvody, proč zdraví lidé volí bezlepkovou stravu. Dr. Norelle Reillyová z oddělení dětské gastroenterologie a centra pro celiakii při Kolumbijské univerzitě v New Yorku uvádí ve svém článku publikovaném v květnu 2016 v The Journal of Pediatrics, proč není taková strava pro lidi bez alergie na lepek přínosem, ale spíše naopak.

Důvody uváděné k bezlepkové dietě

Celiakální sprue je geneticky dané onemocnění a jedinou léčbou je absence glutenu ve stravě. V roce 2015 muselo dodržovat striktní bezlepkovou dietu 0,5 % Američanů, ovšem 25 % uvádělo, že nakupuje potraviny bez lepku. Jako důvod, proč jí bezlepkovou stravu, uvedlo 26 % dotázaných, že jde o „zdravější alternativu“, 19 % chtělo „zlepšit zdraví zažívacího traktu“, 10 % mělo příbuzného s glutenovou enteropatií a pouze 8 % mělo skutečně alergii na lepek. Celých 35 % dotázaných neuvedlo pro volbu bezlepkové stravy žádný důvod. Jak uvedla dr. Reillyová, rodiče někdy dávají svým dětem bezlepkovou stravu, protože se domnívají, že tak zabrání rozvoji alergie na lepek nebo že jde o zdravější typ stravy, který nemá žádná rizika, aniž by nechali své dítě vyšetřit nebo se předem poradili s dietologem. Tato mylná přesvědčení je podle ní třeba vyvrátit.

Nutriční rizika

Vyhýbání se glutenu často znamená volbu potravin s vyšším obsahem tuku, cukru a kalorií, což může přispívat ke vzniku obezity nebo prediabetu. Bezlepková dieta také může vést k nedostatku některých mikronutrientů, zejména vitaminů B, folátů a železa, protože bezlepkové potraviny často nebývají fortifikované. Mylná je rovněž představa, že lepek je toxický. Naopak, konzumace výrobků z rýžové mouky může zvýšit přívod arzénu, který rýže ve zvýšené míře absorbuje.

Zbytečná obava z rodinné zátěže

Někteří lidí se také domnívají, že pokud má někdo z jejich příbuzných celiakii, měli by se také vyhýbat lepku, aby se choroba nevyvinula i u nich. Dr. Reillyová zdůrazňuje, že pro zdravé příbuzné ani zdravé děti osob s celiakií není bezlepková dieta přínosem. Neexistují žádné důkazy o tom, že by absence glutenu ve stravě u dítěte bez potvrzené diagnózy alergie na lepek mohla zabránit vzniku této alergie.

Sociální a ekonomický aspekt

Bezlepkové potraviny navíc bývají dražší, a proto můžou zatížit rodinný rozpočet. U dětí, které nejedí potraviny obsahující lepek, také byla popsána sociální izolace.

Závěr

Jak vyplývá z uvedeného, bezlepková dieta u osob bez alergie na lepek může znamenat větší riziko než přínos a může snižovat kvalitu života. Rodiče by měli být poučeni o možných zdravotních, nutričních, sociálních a finančních důsledcích zbytečného zavádění bezlepkové stravy.

(zza)

Zdroj: Reilly N. R. The gluten-free diet: Recognizing fact, fiction, and fad. J Pediatr 2016 May 10, pii: S0022-3476(16)30062-2, doi: 10.1016/j.jpeds.2016.04.014 [Epub ahead of print].